torstai 25. helmikuuta 2010

Kesää kohti, sanoi kokki kun ruokaa pohti.

No vihdoin! Oli jotain häikkää bloggerin kanssa, enkä millään päässyt kirjoittamaan uutta tekstiä. Nyt onneksi vörkkii :)

Aurinko alkoi paistelemaan siihen malliin (vaikka kylmä vielä onkin) että jostain syystä alkoi ihan hillittömästi tekemään mieli grilli ribsejä :D Kaivelin siis hyväksi havaitun, omaa makua ihastuttavan marinadinohjeen esiin ja kiehautin ribsit marinoitavaksi. Ohjeen olen saanut siskoltani, joka taas on bongannut sen jostain amerikkalaisesta ohjekirjasta. Tarkempaa lähdettä en tiedä.

AMERIKKALAINEN MARINADI RIBSEILLE

2,5 dl ketsuppia
1,25 dl siirappia
1 sipuli
0,5 dl fariinisokeria
2 rkl sitruunamehua
1 rkl chilijauhetta
1 tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl oreganoa
1 tl basilikaa
0,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl sipulijauhetta
valkosipulia

Ribsit siis keitetään kypsiksi vedessä, kuorien vaahdot pois. N. 2 tuntia.   Itse pidän esikeittämistä parhaimpana tapana saada varmasti mureaa lihaa.
Sen jälkeen pilkotaan sipulia pienemmäksi, muuten pyöräytän kaikki marinadin aineet sauvasekoittajalla yhdeksi mössöksi.
Laitetaan marinadi ribsien sekaan, muovipussi on paras marinointiin. Ja annetaan marinoitua yön yli.
Seuraavana päivänä uunipellille ja 250 asteiseen uuniin siksi aikaa, että ovat saaneet väriä. Tämän voi siis tehdä kesäaikaan grillissä, mutta minun grillini on vielä toistaiseksi talviteloillaan. Siitä huolimatta, että kesägrillaukset on jo kovasti mielessä.



Ribsien seurassa syöpöttelin raikasta kurkkusalaattia, joka ei ollut ihan niin raikasta kuin olisin toivonut. Tämä siis oli erittäin hyvää, jatkossa pienellä säädöllä. Kerma oli turhan tuhti valinta mielestäni, olisin kaivannut jonkun raikkaamman lisän, kuten kermaviilin. Ohje jostain kaupan ohjekirjasesta.

RAIKAS KURKKUSALAATTI

1 kurkku viipaloituna
1,5 dl kermaa
puolikas sipuli
½ dl tillisilppua
1½ rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
ripaus valkopippuria

 


Kuopukseni on kova auttamaan äitiä keittiössä ja löysin niin hurmaavan ja helpon ohjeen tehdä tavallisesta lapsiruuasta vähän hauskempaa, että pakkohan se oli pistää tyttö töihin. Ja mikä on muka pienestä hauskempaa, kuin saada leikkiä ruualla oikein luvan kanssa? Ja niinhän se keittäjä-neiti hoiteli aterian ihan itse varmoin ottein lautaselle asti.
Hauskoja nakkisiilejä, kiitos ideasta sille, joka tämän on keksinyt :)



 


 Tämä olis sitten näitä sapuskoja, joita varten käytin sitä mitä kaapista löytyi, kun jotain piti saada. Varsin yksinkertaiset ainekset.

KASVISDILLAA

tortillapohjia
punaista paprikaa
sipulia
herkkusieniä säilykepurkista
chilikastiketta
valkosipulia

juustoraastetta
säilykemandariinia
auramurua 

Pilputaan kaikki muut, paitsi mandariinit pieneksi hakkelukseksi. Laitetaan lätty pannulle, täyteseos kasataan puolikkaalle, sen päälle muutama mandariinilohko, juusto ja auramurua ja taitetaan puolikuun muotoon. Paistetellaan puolikuut pannulla molemmin puolin ilman rasvaa, kunnes juustot ovat sulaneet. Kannattaa olla isohko lasta kääntämistä varten.

 


Eilen illalla innostuin leipomaan leipää. Tuli porkkanasämpylää ja juustoteeleipiä. Teeleipiä olenkin leiponut viimeksi peruskoulussa :D  Molemmat ohjeet vähän omasta päästä.

PORKKANASÄMPYLÄT

½ l vettä
1 ps kuivahiivaa
suolaa
siirappia
4 dl porkkanaraastetta
1 dl kaurahiutaleita
n. 6 dl sämpyläjauhoja
n. 6 dl vehnäjauhoja
½ dl rasvaa (käytin voita, kun oli öljy loppumaisillaan)

Lämpimään veteen sekoitellaan suola, siirappi, kaurahiutaleet ja porkkanaraaste. Lisäillään pikkuhiljaa jauhoja, desi kerrallaan sekoittaen. Kuivahiiva sekoitettuna pariin desiin jauhoista (että varmasti uppoaa taikinaan). Viimeisenä rasva. Alustetaan niin kauan, että irtoaa kulhon reunoista. Sämpylätaikina saa olla reilusti pehmeä, niin tulee pehmeämpiä sämpylöitä.
Kohotetaan liinan alla, minä kohotan tiskialtaassa vesihauteessa, koska se on mielestäni nopein tapa. Tai meillä ei ainakaan mitään muuta tarpeeksi lämmintä paikkaa ole. Taikina pääsee sen verran jäähtymään alustaessa, että kaipaa lämpöä että hiiva pääsee aktivoitumaan.
Kun taikina on noussut reilusti, niin leivotaan sämpylöiksi ja kohotetaan uudelleen. Minulla tästä tuli 2 peltiä pyöreitä sämpylöitä. Kokeilin voidella toiset vedellä, mutta en itse ainakaan juuri huomannut eroa pinnoilla paistamisen jälkeen. Eli ei minusta kaipaa voitelua, tai ainakin miten kukin haluaa.

 


 JUUSTOTEELEIVÄT

4 ½ dl sämpyläjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 dl juustoraastetta
½ dl öljyä (käytin sitten sen viimeisen öljyn kuitenkin :D)
2 ½ dl maitoa
suolaa hitunen

Kuivat ensin sekaisin ja loput aineet samaan jamaan. Hyvin yksinkertaista :D Sitten pellille leivinpaperin päälle levitetään kaksi pyöreää kekoa (on siis lusikoitavan löysää taikinaa), taikinapyörällä urat ja haarukalla pistellään vielä ennen 225 asteiseen uuniin laittoa.

Ei kommentteja: