torstai 11. helmikuuta 2010

Olipa kerran peruna

Hiphei ja ensimmäistä ruokapäivitystä puskee!

Illalla teki mieli tehdä jotain pientä naposteltavaa, samalla kun katseltiin typyköiden kanssa leffaa. Mielen päällä oli pyörinyt ajatus ah niin ihunoista juuressipseistä jo pidemmän aikaa. Näitä on siis tehty meillä ennenkin, mutta nyt otettiin joukkoon myös punajuuri, joita sattuu pyörimään kaapissa vaatimaton 3kg:n säkki... Tämä setti ei tosin juurikaan tuota määrää verottanut, koska käytin yhden vaivaisen puniksen. Mutta siis älyttömän helppoa ja älyttömän hyvää. Mikäpä uppopaistettu ei olisi... Mutta totta puhuen tuo punajuuri ei tässä setissä ihan vaikuttanut minua, vaikka suosikkijuureksiini kuuluukin.

Näillä me nyt mentiin:

Perunaa
Bataattia
Punajuurta
Rypsiöljyä
Suolaa

 

Kokeilin eri viipalointitapoja, joista kuorimaveitsi osoittautui parhaaksi. Sillä sai ohuinta ja rapeinta lastua.

Juurekset pestään (joku kuorii, minä en muita kuin punajuuren) ja viipaloidaan mahdollisimman ohueksi ja kuivataan ylimääräinen kosteus pois. Kuivaus tapahtuu kätevimmin niin, että asetellaan viipaleet talouspaperille ja painellaan toisella paperilla päälle. Öljy kuumennetaan tarpeeksi kuumaksi. Kokeilin perunan palalla kuumuutta, kun tirisee, niin on tarpeeksi kuumaa. Jotkut käyttää leivänmuruja, mutta minä en mitään leipää joutanut kaapista kaivelemaan, selvisi se ilmankin.



Keitin viipaleet öljyssä muutamassa erässä, jotta öljyn lämpötila ei liiaksi laske ja paistuvat tasaisemmin. Sitten kun olivat ruskettuneet mukavan värisiksi,  nostelin reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja pyöräytin myllystä merisuolaa päälle. Tuota "mukavan" rusketuksen löytämistä avitti rapeuden arviointi maistelemalla paistoerien välissä.
Ja lopuksi, kun olivat jäähtyneet, siirsin isompaan tarjoilukulhoon. 

 


Suunnittelin tekeväni vielä dippiä kylkeen, mutta leffa oli jo pyörimässä kun minä vielä häselsin keittiössä. Joten se sai jäädä ja me nautiskeltiin nämä ihan tällaisenaan, ilman mitään sen kummempia hifistelyjä.

Huomisen ruuaksi suunnittelin lohta venäläisittäin ja eilinen punajuurisosekeitto saa luvan taipua lisäkkeen muotoon jollakin keinolla, en vain tiedä vielä millä. Jännityksellä odotamme, suunnitelmat saattavat nimittäin vaihtua vielä monta kertaa :D

Tsau!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Namnam! :)

Pyyntönä heitäpä joku kerta se siun savumakaroonisalaatin ohje esille kans, kiitos! :)

Elina kirjoitti...

Löysin tämän blogin, ja oli pakko heti tänään kokeilla noita "sipsejä" xD Nam, teen varmasti uudestaan!

Salice kirjoitti...

Anonyymi: Minäpäs lisään sen tän illan päivitykseen, joka on tulollaan tässä ihan just pian kohta :)

Elina: Jes! Mahtavaa, että inspiroiduit :D