torstai 11. helmikuuta 2010

Otsikko tähän

Hahaa, suunnitelma piti kutinsa melko tarkkaan, koska venäläistä lohta oli meillä tänään menussa. Itse löysin tämän yksinkertaisen ohjeen jostain keittokirjasta, olisikohan ollut peräti Floran mainoskirjasta. Tänään tosin muutin sitä hieman, koska halusin sen punajuurisoseen mukaan. Täytyy kyllä sanoa, että vaikka alkuperäinen ohje on yksi suosikeistani kaikessa yksinkertaisuudessaan, niin kyllä se on niin, että punajuuri ja lohi kuuluvat yhteen <3




Alkuperäinen ohje menee siis näin:

LOHTA VENÄLÄISITTÄIN

Lohifileetä
Suolaa
Creme fraichea
Mauste/suolakurkkua
Valkosipulia
Sitruunapippuria
Hunajaa

Tuossa järjestyksessä päällekkäin ladottuna uunivuokaan ja vuoka uuniin :D

Mutta tänään minä tein näin:

Lohifileetä
Suolaa
Kalamaustetta
Punajuurisosekeittoa
Creme Fraichea (12%)
Maustekurkkua
Hunajaa


Ja tässäkin versiossa, ainekset kootaan vuokaan reseptin järjestyksessä ja annetaan kypsyä 200 asteessa n. 25 min. Lisäkkeenä meillä oli vielä höyrytettyjä perunoita ja parsakaalia.



PAISTETUT PÄÄRYNÄT PARMANKINKUN KERA

Lasten syödessä lettuja iltapalaksi, lueskelin kuvassa näkyvää vanhaa keittokirjaani. Koskaan en ole mitään siitä tehnyt, mutta monia reseptejä olen katsellut sillä silmällä. Ja koska tämän nimenomaisen reseptin (melkein) kaikkia aineksia sattui olemaan sopivasti kaapissa, alkoi alahuuli jo uhkaavasti vuotaa.  Minä en erityisesti pidä reseptien noudattamisesta, mutta katselen ideoita ja lueskelen valmistustapoja.
Rakastan myös suolaisen ja makean yhdistelmää, ja jos siihen symbioosiin lisätään vielä balsamico, niin <3

Annoksesta tuli vähän reilu yksin syötäväksi, eli tästä tulee helposti kahdelle sopivan kokoinen alkuruoka. Alkuruokien joukkoon ainakin itse tämän mielessäni sijoitin. Ohje oli kirjassa 6:lle, säädin määriä vähän oman maun mukaan.


1 päärynä
Öljyä paistamiseen
2 valkosipulin kynttä, veitsenterällä litistettynä
2 lorausta balsamicoa (käytin valkoista, punaisesta tulisi ehkä kivempi väri)
n. 1 tl fariinisokeria
Parmankinkkua
Vuonankaalia tai vesikrassia (minulla paremman puutteessa rahvaanomaista jääsalaattia)

Päärynät kuoritaan ja lohkotaan. Öljy kuumennetaan pannussa ja lisätään litistetyt valkosipulinkynnet sekä yksi loraus balsamicoa. Lisätään päärynälohkot ja ruskistetaan 5 minuuttia, puolivälissä kääntäen. (Minun eivät ruskistuneet, lorautin sen verran reilusti balsamicoa :})
Tässä vaiheessa melkein kaikki neste on haihtunut ja muuttunut tahmeaksi. Pannu pois levyltä ja päärynät nostetaan jäähtymään. Laitetaan pannu takaisin levylle valkosipuleineen ja lisätään toinen loraus balsamicoa sekä sokeri. Kuumennetaan kiehuvaksi kovalla lämmöllä ja nostellaan valkosipulit pois.
Päärynäviipaleet ja parmankinkku asetellaan salaattipedille ja kuuma kastike pirskotellaan päälle.
Ja koska minä en millään keksinyt, millä tavalla tuo ohjeen hienostunut pirskottelu olisi tullut käytännössä suorittaa, niin otin raakasti pannusta otteen ja kaadoin liemen suoraan appeitten päälle.

SAVUINEN MAKARONISALAATTI

Ja pyynnöstä laitan tämän muutaman päivän takaisen pastasalaattiohjeen myös.  Jos muistan vielä, mitä siihen laitoin :D



Kypsää pastaa
Kermaviiliä
Suippopaprikaa
Makeita valkosipulikurkkuja
Kypsää savupekonia (minulla Portin, käy vaikka paistettu tavallinen pekonikin, ehkä paremminkin niin)
Savustettua sulatejuustoa (minulla Hollantilaista Fricon Smoked processed cheese)
Mausteita:
suola
sweet chili sause
hunajasinappia (minulla tällä hetkellä Korpiahon, loistava vastaava tuote löytyy myös Dijonilta)
sipulijauhe
sitruunamehu
mustapippuri
Annoksen päälle kuutioin mahtavan makeaa appelsiinia!

Tämä oli herkkua! Täytyy sanoa vinkiksi, että kannattaa olla tarkkana, että suola on sopusoinnussa kaikkien noiden makeiden ainesten kanssa.

Ei kommentteja: