tiistai 8. kesäkuuta 2010

Voileipäkakkuja



On kalakakkua ja kinkkukakkua ja määränpäänä tuttavan ylioppilasjuhlat.

Näiden lopullisten reseptien toimivuutta testailtiin koekakuilla. Kalakakku meni kerrasta "tuotantoon", mutta kinkkukakun reseptiä piti hiukan hioa, ennenkuin löytyi täydellinen, hullua kakkunaistakin tyydyttävä maku. Tekisi mieleni pitää salaisuutena, mutta eikös se ole rakkaus joka niissä keittiön hedelmissä maistuu eikä resepti ;)

So spread the love! Nämä todella toimivat.


Kalakakun täyte:

itsetehtyä majoneesia n. 2 dl
2 pkt katkaraputuorejuustoa
n. 300 g graavilohta
puolikas iso vihreä omena
pari vartta kevätsipulia
1 rkl kapriksia
1 avokado
mustapippuria, sitruunamehua, tuoretta hakattua tilliä.

Ensin valmistin majoneesin.

2 keltuaista
lusikallinen hunaja-dijonia
sitruunamehua
ripaus suolaa
toinen sokeria
öljyä

Sekoitellaan ensin keltuaiset mausteiden kanssa sekaisin ja jatketaan tasaista vatkausta samalla lisäten öljyä ohuena nauhana. En ole itse koskaan mitannut kuinka paljon laitan öljyä, lopetan vain siinä vaiheessa kun koostumus ja maku miellyttävät. Tarkempaa ohjetta en siis osaa antaa :D

Seuraavaksi silppuan kulhoon omenan ja avokadon. Puristan sitruunamehua perään, etteivät ehdi tummua ennen muiden aineiden lisäämistä. Sitten loput ainekset mukaan, tietenkin silppuamista kaipaavat silputtuina. Majoneesia lisään vähitellen, koska se notkistaa tuorejuustoa huomattavasti. Lisään sitä niin paljon, että täyte kuitenkin säilyy napakkana ja pysyy valumatta kakun sisällä.

Kinkkukakun täytteet

1. Täyte:

n. 200 g metwurstia
tomaattikastiketta (ohje alempana)
1 pkt aurinkokuivattu tomaatti-tuorejuustoa
½ paprika silputtuna
n. 1 dl majoneesia


2. Täyte

kinkkua (valmiita kinkkusuikaleita)
hillosipulia silputtuna
pari vartta kevätsipulia silputtuna
reilu 1 pkt maustamatonta tuorejuustoa (philadelphia)
mustapippuria, sinappia, suolaa, hunajaa
1 prk creme fraichea

Tomattikastike

3 tomaattia
reilut pyöräytykset mustapippuria myllystä
sokeria, suolaa
yksi ruutaus tomaattipyrettä

Kalttasin ensin tomaatit, eli tein ristikkäisviillot niihin ja kastoin kiehuvaan veteen, jotta sain kuoren irti. Sitten silppusin pienemmäksi ja surautin sauvasekoittajalla soseeksi. Siivilöin siemenet pois ja soseen kattilaan. Lisäsin sokerin, suolan, tomaattipyreen ja mustapippurin. Keittelin n. 10 minuuttia miedolla lämmöllä kattilassa kunnes ylimääräinen neste oli kiehuskellut pois. Kastike ei saa olla liian löysää, mutta sen ei saa palaa pohjaankaan hellalla! Niin käy helposti näin pienen määrän kanssa.

Muuten täytteiden valmistaminen oli sitä yksinkertaista Silppua Ja Yhdistä-hommaa. Tässä siis kahta eri täytettä niin moneen väliin kuin haluaa tehdä. Minä tein kaksi väliä.

Kakkujen kasaamiseen en laita mitään ohjeita, mutta sen verran kerron, että tarkkailen aina että täytteestä tulee mehevää mutta riittävän jämäkkää että pysyy kakun sisällä valumatta. En käytä mitään vuokia tai hyydyttämisaineita tai kalvoja tueksi. Kuorrutus on maustamatonta Philadelphiaa joka on notkistettu sillä samalla omatekoisella majoneesilla. Kalakakussa leipä on ruispolakkaa ja moniviljapaahtoleipää. Samoin kinkkukakussa on kahta erilaista moniviljaa. En muista tarkemmin merkkejä ja makuja, etsiskelin kaupasta sopivaa maukasta leipää, ei siis mitään höttöpaahtista.
Kostutuksena kasvislientä.

Ei kommentteja: