tiistai 16. marraskuuta 2010

Choronkastike


Tämä kastike muodostui yhdistelmästä erilaisia netistä löytämiäni hollandaise- bearnaise- ja choronkastikeohjeita. En vain löytänyt yhtä ainoaa mieluista ja hyvältä vaikuttavaa, poikkesivat toisistaan yllättävän paljon.

Pääsääntöisesti kuitenkin tein kastikkeen pohjan tätä ja tätä ohjetta noudattaen.


2 salottisipulia
valkopippuria myllystä
2 tl kuivattua rakuunaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl vettä
3 kananmunankeltuaista
200 g voita pieninä kuutioina

Kuori ja hienonna sipulit. Laita sipuli, pippuri, etikka ja vesi kattilaan. Keitä kokoon, kunnes nesteestä on jäljellä puolet. Siivilöi liemi. Pane siivilöity liemi takaisin kattilaan ja lisää rakuuna hieroen sitä kämmenessä ensin, näin saa paremmin sen aromit heräteltyä. Nosta kattila vesihauteeseen. Vatkaa voikuutiot yksi kerrallaan joukkoon, kunnes kastike on sakeaa ja kiiltävää. Mausta kastike ruokalusikallisella tomaattipyrettä.

Tämä on sitten bearnaisekastikkeen tapaan heti tarjottavaa, koska kastike leikkaantuu todella nopeasti. Itse en ole keksinyt muuta tapaa estää leikkaantumista, kuin pitää vesihaude miedolla lämmöllä tarjoiluun asti ja lakkaamatta vispilällä sekoittamalla sitä. Siinä vaiheessa kastike on omillaan kun se siirretään lautaselle. Joskus kastike pysyy leikkaantumatta lautasellakin ja luulen sen johtuvan siitä, että silloin keltuaiset ovat paremmin kypsyneet, mutta en ole keksinyt miten sen voisi varmistaa jos muuten soosi näyttää sopivalta ja valmiilta. Jos jollain lukijalla on joku varma tai edes toimivampi tapa saada pidettyä kastike kasassa, niin otan mieluusti vastaan kaikki vinkit!
On tää vaan niin hyvää :)

Ei kommentteja: