keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Broileripyörykät ja ratatouille


BROILERIPYÖRYKÄT

400 g broilerin jauhelihaa
1 muna
1 siivu grahampaahtoleipää
½ dl tomaattimehua
2 salottisipulia
suolaa
rakuunaa
½ sitruunan mehu
mustapippuria


Leivästä leikataan reunat pois. Laitetaan leipäsiivu kulhoon ja kaadetaan tomaattimehu päälle. Annetaan leivän rauhassa imeä nesteet mehusta itseensä ja sillä välin silputaan sipuli pieneksi. Murennetaan leipä kulhossa ja lisätään sinne muut aineet ja mausteet maun mukaan. Paistetaan pyöryköiksi paistinpannulla tai uunissa. Vinkki: lihapullataikina ei tartu käsiin, kun kastelet kädet välillä kylmässä vedessä.

Huom! Raa'an taikinan maistamista pidän riskinä, joka kuuluu kokin ottaa. Ei voi saada hyvää ruokaa maistelematta sitä usein aineiden lisäyksen lomassa. Sen vuoksi en yleensä kirjaa tarkkoja maustemittoja. Ruuan maistaminen on kokin tärkein työvaihe, eikä se mielestäni voi olla sidoksissa tarkkoihin mittoihin. Sitäpaitsi, sehän siinä onkin hauskinta :D


RATATOUILLE

Tämä on parhaillaan suosikkini, se on monikäyttöinen, nopea ja niin herrrkullinen! Aineksina voi käyttää mitä vain kasviksia, mitä kaapista löytyy ja vähälläkin pärjää.

Erilaisia kasviksia, kuten munakoisoa, kesäkurpitsaa, porkkanaa, erivärisiä paprikoita jne.
tomaattia
sipulia
valkosipulia 1-2 kynttä
öljyä kuullotukseen
2-3 dl tomaattimurskaa/tomaattikastiketta
suolaa
sokeria
pippuria
tuoreita yrttejä jos on saatavilla, kuten basilikaa, timjamia, persiljaa tms. 

Kasvikset pilkotaan ja kuullotetaan kypsymisjärjestyksessä. Sitten lisätään tomaattimurska tai valmiiksi tehty kastike. Jos käyttää tomaattimurskaa purkista, tarvitaan tomaatin happamuuden taittamiseen enemmän sokeria. Lisätään mausteet ja annetaan kypsyä n. 10-20 min.

Ei kommentteja: