perjantai 21. lokakuuta 2011

Sipulisämpylöit rosmiksel


Nää on hyviä, pehmeitä ja helppoja. Ja helppoja siksi, koska minä inhoan käsien sotkemista leivonnassa ja tässä niin ei onneksi tarvitse tehdä!

Sipuli-rosmariinisämpylät

2 suurta sipulia
3 dl vettä
25 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
1 rkl siirappia
1-2 tl suolaa
1 tl morttelilla rouhittua kuivattua rosmariinia
2 dl grahamjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Kuori ja hienonna sipuli ja hauduta se paistinpannulla pienessä öljytilkassa muutama minuutti koko ajan sekoitellen.
Sekoita kuuma sipulisilppu veteen ja liuota hiiva nesteeseen (tai kuivahiiva pakkauksen ohjeen mukaan jauhojen kanssa.)
Lisää siirappi, suola, mausteet ja grahamjauhot.
Sekoita taikinaa vaikka ihan lusikalla ja lisää vehnäjauhot ja viimeisenä öljy. Taikina saa jäädä selvästi löysäksi, koska sitä ei ole tarkoitus missään vaiheessa työstää käsin ja löysästä sämpylätaikinasta tulee myös pehmeitä sämpylöitä.
Laita taikinakulho kohoamaan lämpimään vedottomaan paikkaan.

Kätevä emäntä iskee tietysti kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja ajastaa kuivausrummun hurisemaan samaan aikaan ja asettaa taikinakulhon lämpöisen rummun päälle nousemaan nopeasti kuin mikäkin. Tai sitten jos ei ole oikeastaan niin kovin kätevä emäntä, niin näin voi myös tehdä ihan vahingossa.

Kun taikina on noussut (melkein) kaksinkertaiseksi, niin siitä lusikalla sekoittelemalla pyntätään ilmat pihalle ja nostellaan toisen lusikan avulla kekoja leivinpaperille pellille. Paistetaan n. 10 min 200 asteessa. Koska voitelemattomista leivistä on vaikea sanoa kypsyys päältäpäin, niin se selviää parhaiten tsekkaamalla pohjan. Valmista on, jos pohja on kauniin kullanruskea ja sormella pohjaan koputtamalla kuuluu kumea eli ontto ääni. Raaka taikina sisällä saa äänen kuulostamaan tiiviiltä.


Ei kommentteja: