perjantai 21. tammikuuta 2011

Broileria hapanimeläkastikkeessa



Koko viikon lasten toiveiden mukaisesti kokattuani on vihdoin perjantaina mutsin aika toivoa mitä syödään! Tänään siis syötiin yhtä lemppariarkiruuistani. Vaatii paljon pilkkomista, mutta muuten todella nopea ja helppo valmistaa. Ja on täyttävää!

BROILERIA HAPANIMELÄKASTIKKEESSA

Tässä lähtötilanne. Kuvasta tosin puuttuu Maizena ja sen sijaan siellä näkyy kirsikkatomaatit, jotka eivät kyllä päätyneet ruokaan ollenkaan. Jotakuinkin tällaisella setillä kuitenkin lähdettiin liikkeelle.


n. 200 g broileria/3 kpl broilerin ohutleikkeitä suikaloituna
1 sipuli
1 porkkana
2 valkosipulinkynttä
½ punaista paprikaa
½ keltaista paprikaa
1 parsakaali
kourallinen sokeriherneitä
2 cm tuoretta inkivääriä
ananasrengaspurkki mehuineen
2 rkl sweet chili sause
½ dl soija
(1 rkl oyster sause)
n. 2 dl vettä
mustapippuria
n. 3 tl maizenaa sekoitettuna tilkkaan kylmää vettä
öljyä paistamiseen

Aloitetaan pilkkomalla kasvikset ja broilerit haluttuun muotoon.

Tässä välissä on aivan pakko mainostaa joululahjojani, aivan loistavia Victorinox-sarjan veitsiäni ja kuorijaa. Tämä nimenomainen veitseni on ilmeisesti tarkoitettu erityisesti tomaatin leikkaamiseen, mutta se on vaan niin ihana ihan mihin vaan. Ehkä jatkossa pysyttelen niissä tomaateissa, mutta porkkankin leikkaus sujui ihan supersukkelaan tällä mahtiveitsellä. On myös ehkä hankala kuvitella, mitä ihmeen eroa kuorimaveitsillä voisi olla, mutta nyt ainakin tiedän, että kyllä niillä todellakin voi.



Love them <3

Varsinaisen ruuan valmistus on nyt siis edennyt tähän pisteeseen:

Ananaspurkin takana on maizenasuuruste valmiina ja kaikki kasvikset on pilkottuna, inkivääristä pätkä kuorittuna ja broilerit ohueksi suikaloituna. Voi toki käyttää valmiiksikin suikaloitua tipua. Minä mielummin leikkaan lihani itse, niin saan juuri sellaisia paloja kuin tarvitsen. Sen takia ostan aina isoimmat köntit, nyt ei löytynyt könttejä, oli vain ohutleikkeitä.
Paistetaan ensin broilerit nopeasti öljyssä ja suolataan ja pippuroidaan ne ja nostetaan sivuun odottamaan.


Seuraavaksi pannulle kasviksia kypsymisjärjestyksessä. Ensin porkkanat ja sipulit, sitten valkosipulit ja paprikat. Kuullotetaan kevyesti, ei ruskisteta.


Sitten kaadetaan ananaspurkin mehu pannulle.

Lisätään vettä vähän kerrallaan, tarvittaessa. Minä tykkään kastikkeesta, joten minä laitan sitä aika paljonkin. Samalla maustetaan sweet chilillä ja soijalla. Yleensä en käytä oyster sausea, mutta nyt loppui soija kesken ja oisterisoosi sai jatkaa soijan korvikkeena. Eikä se huonoa makuakaan tuo :)  Sweet chiliä on tässä ohjeessa lapsen makuun sopivasti, eli on aika mieto annostus. Meillä ei nimittäin mukulat tykkää tulisesta, eikä ihme jos lempiruokia on mm. pinaattikeitto. Sitä siis voi lisäillä omaan makuun sopivaksi. Tuore chili sopisi oikein hyvin tietysti jos sellaista on saatavilla. Sen lisäisin jo kuullotusvaiheessa. Jos tarvitaan lisää makeutta, niin sitä voi saada myös lisäämällä jotain tuoremehua, ananas, appelsiini tms, tai lisäämällä ihan vaikka ruokosokeria.

Tässä vaiheessa aletaan olla loppusuoralla. Lisätään vielä parsakaalin kukinnot ja annetaan pari minuuttia kiehua, että ne ehtivät kypsyä hetken. Raastetaan mukaan tuore inkivääri ja nuuskutellaan onnesta soikeena sen ihanaa sitruunaista tuoksua.



Makua voi testailla tähän asti ja nestettä lisätä jos tarvitsee. Viimeisenä kipataan sitten broilerit, ananakset ja sokeriherneet mukaan. Annetaan kiehahtaa ja nostetaan pannu/kattila pois levyltä. Tarkoitus on, että keitosta ei kiehusteta yli kypsymisaikojen, että kaikissa kasviksissa säilyy mahdollisimman hyvin niiden kauniit värit. Erityisesti parsakaali ja sokeriherne muuttuvat ikävän ruskeiksi ylikypsyessään.

Sekoitellaan maizenasuuruste mukaan ja tarjoillaan heti ihanan tahmean jasmiiniriisin kanssa.



Ei kommentteja: