Muutaman kokeilukerran jälkeen huomaan, että tämä sushin valmistus alkaakin jo sujua :) Joten sen kunniaksi kunnon ohjeet kuvineen.
Täytevaihtoehtoina minulla oli tällä kertaa reilusti chipotle tabascolla maustettua paksuksi haudutettua tomaattikastiketta, kurkkutankoja, porkkanatankoja, valkosipulituorejuustoa, kylmäsavulohta, sulatettua ja valutettua tiikerirapua ja avokadoa, joka reppana tosin unohtui käyttämättömänä leikkuulaudalle.
SUSHIRIISI
Muuten samat mitat kuin paketin kyljessäkin (Blue Dragon sushiriisi), mutta tekotapa on vähän eri.
250 g sushiriisiä
reilusti kylmää vettä
Puoli pakettia sushiriisiä kattilaan ja kylmää vettä päälle. Hierotaan ja huuhdellaan riisiä käsin puristelemalla varovasti vedessä ja vaihdetaan vesi uuteen. Vaihdetaan vesi niin monesti, että huuhteluvesi jää kirkkaaksi. Tämä vaatii yleensä n. 4 vedenvaihtoa ja sen tarkoituksena on saada riisistä ylimääräinen tärkkelys pois.
Lisätään taas kylmää vettä niin että riisit peittyvät ja annetaan liota 20 min.
Kaadetaan liotusvesi pois ja lisätään 4 dl vettä. Huom! Iso kattila. Kattila riiseineen hellalle ja levy täysille. Vahditaan haukkana kattilan ääressä ja sitten kun vesi kiehahtaa, käännetään levy ykköselle ja annetaan kiehuilla 10 min. Sen jälkeen käännetään levy pois päältä ja annetaan taas olla 10 min. Kantta ei nostella kesken kaiken (vain nopeasti jos meinaa alkuvaiheessa kiehua yli), mutta sen jälkeen kannen aukominen aiheuttaa höyryn karkaamisen ja riisi ei pääse kypsymään höyryssä kuten on tarkoituksena. Eikä riisiä myöskään missään tapauksessa hämmennetä, etteivät jyvät rikkoudu. Sushiriisin pitää saada paaaaljon rakkautta, eli sitä ei sitten jätetä yksin kypsymisen ajaksi ;)
Sillä välin voi vaikka valmistaa etikkaliemen:
7 rkl riisiviinietikkaa
4 rkl sokeria
½ rkl suolaa
Kaikki ainekset kuumennetaan pienessä kattilassa niin, että sokeri ja suola liukenevat.
Valmis riisi kaadetaan laakeaan astiaan ja aletaan leikkaavin liikkein sekoittaa etikkaliemi riisiin esim. puulastalla. Samalla riisiä jäähdytellään tuulettamalla viuhkalla, joka voi uchiwan puutteessa olla vaikka nori- eli merileväarkkipaketti, jota tarvitaan varsinaiseen tarkoitukseensa vasta vähän myöhemmin. Tähän jäähdyttelyhommaan kannattaa nakittaa 1 kpl talon jälkikasvua tai muu ylimääräinen käsipari, jos molemmilla käsillä eri tahtiin tehtävä ravistelu ja sekoittaminen on liian jumiuttavaa puuhaa.
Kun riisi on suurimmaksi osaksi jäähdytetty, sen voi astioineen kääräistä vaikka puhtaan, kostean tyynyliinan sisään ja jättää sivuun odottamaan seuraavia toimenpiteitä.
MAKIRULLA
Makien tekemiseen tarvitaan
noriarkki
bambumatto (minulla vastaava ja ihan yhtä hyvä, sisustusosastolta ostettu euron tabletti)
tuorekelmua
sushiriisiä
täytteitä oman maun mukaan
Alimmaiseksi laitetaan bambumatto (jonka ei siis välttämättä tarvitse olla juuri _bambua_). Sen päälle kelmua ja noriarkki, jonka päälle aletaan painella riisiä tiiviiksi ja tasaiseksi kerrokseksi. Vieressä kannattaa pitää kylmävesikulhoa, koska märillä käsillä riisin työstäminen on helppoa. Se on kuin muovailuvahaa :)
Riisiä saa olla n. ½ cm:n kerros, tai sitten voi tehdä tällaisia jättirullia kuin minulla nyt :D
Tasoitellaan reunat siisteiksi ja jätetään molempiin päihin vähän tyhjää tilaa. Toiseen reunaan enemmän, koska rullatessa riisi työntyy vähän eteenpäin. Sitten painellaan toisen reunan lähelle sormella ura täytettä varten.
Täytteeksi laitoin ensin tomaattikastiketta ja puoliksi kurkkua ja puoliksi porkkanaa.
Sitten vain rullasin bambumatton avulla tiukan rullan, joka meni tietysti tämänkertaisen kuvaustilanteen paineessa vinoon, mutta ei se oo niin justiinsa :)
Rulla leikataan myöskin kylmään veteen kastellulla veitsellä 8 osaan. Ensin puoliksi, sitten puolet puoliksi jne. niin tulee samankokoisia. Noriarkeissa on yleensä myös pienet leikkausmerkit.
NIGIRIT
Nigirit ovat soikeahkoja riisipalloja, jonka päälle yleensä laitetaan tuoretta lohta tai muuta merenelävää. Minulla ei ollut tuoretta merikalaa, joten laitoin kylmäsavulohta. Joskus olen katsonut japanilaisen opetusvideon riisipallojen tekemisestä ja siitä jäi selkärankaan sääntö, että ne täytyy pyöritellä käsin ja vielä tärkeämpää, että yhdellä kädellä. No, koska olen erittäin taikauskoinen mitä tulee ruuanlaittoon, niin pistin tällä kertaa vielä pahemmaksi ja pyörittelin ne vasemmalla kädellä :D Kuvaamisen helpottuminen ei tietenkään ollut syyllinen tähän kikkailuun. Riisistä siis pyöritellään ja tiivistetään soikea pallo kostein käsin, jonka päälle puristetaan varovasti kalasiivu. Jotkut sivelevät wasabia kalan pintaan (joka tulee riisiä vasten), mutta minä lisään wasabini mielummin erikseen.
GUNKANSUSHI
Mätiä meillä ei myöskään ollut (joka on se gunkanin perinteisin täyte), joten ihan perusgunkania en saanut tehtyä. Mutta olen muutenkin sitä mieltä, että susheihin voi laittaa vaikka banaania ja hirvenlihaa, jos niistä tykkää, ei sen tarvitse olla niin vakavaa ja "oikeaoppista".
Gunkanin tekeminen aloitetaan leikkaamalla sopivat suikaleet norista ja veden avulla "liimamalla" siitä rinkula. Mitä leveämpi suikale, sitä korkeampi gunkan.
Sitten asetetaan rulla pystyyn alustalle ja painellaan sopiva määrä riisiä sen pohjalle. Riisin painelussa taas kannattaa olla kosteat sormet, mutta pitää varoa turhaan koskettelemasta noria, koska se muuten vettyy ja menee rumannäköiseksi, eikä pysy kuosissaan. Alla olevassa kuvassa reunat on päässeet jo himppusen mutkalle.
Sen jälkeen sitten vain täytetään. Näihin laitoin täytteeksi sipaisun valkosipulituorejuustoa, tomaattikastiketta, kurkkukuutioita, kylmäsavulohikuutioita/pari tiikerirapua.
Ja kylkiäisenä wasabia, japanilaista garia eli etikka-sokerimarinoitua inkiväärilastua ja japanilaista soijaa ja tsadaa, ihana ateria on valmis!
Pataruokakausi käynnissä
3 viikkoa sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti